link naar de bestelpagina

voedselcoop.eu home

Oprichting

Afgelopen jaren is ons steeds duidelijker geworden hoe belangrijk de kwaliteit van ons voedsel is voor onze gezondheid. We kwamen er achter dat veel mensen zoekende zijn naar een alternatief die vaak niet in de reguliere supermarkten te vinden is. Mede door de tendens om de boeren uit ons land te weren zijn we gaan kijken wat wij als burgers konden betekenen, daar onze gezonde voedsel-voorziening erg belangrijk is.

In de zomer van 2022 zijn wij, Hilda, Diana en Roos, met z'n drieën in overleg gegaan, hebben we een aantal boeren uit onze buurt benaderd en zijn met hen in gesprek gegaan. Wij hebben de boeren geselecteerd op diervriendelijkheid, dat is onze hoofdmoot, maar ook op eerlijke, verse producten en voor een prijs die zowel voor de boer als voor de consument leuk is. Een biologisch keurmerk of mooi logo op 't voedsel is voor ons niet nodig zolang het maar op een verantwoorde manier gemaakt is. Denk daarbij aan duurzaamheid en van goede kwaliteit geteelde groentes op een gezonde bodem zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. De producten halen we zo dichtbij mogelijk en direct bij de boer, zonder tussenpersonen. We proberen d.m.v. de voedselcoöperatie de boer en de consument bij elkaar te brengen, en de boer een gezicht te geven.

De praktijk

Onze coöperatie bestaat uit leden (opmakers) en leveranciers (makers). De leveranciers zorgen ervoor dat hun producten tijdig op de website staan. De leden kunnen wekelijks bestellen. Dit kan van maandagmiddag 12.00 uur tot donderdagavond 21.00 uur. De leveranciers kunnen de bestellingen dan op vrijdag klaarzetten. Deze worden op zaterdag bij toe-beurt door de leden opgehaald en naar een centraal punt gebracht waar alle leden hun bestelling van die week kunnen afhalen. De producten worden zaterdags betaald via een "tikkie". Deelname is gratis en je hoeft ook niet elke week te bestellen. Wel vragen we van alle deelnemers om één keer in de zoveel tijd mee te draaien in het ophalen en uitleveren van de bestellingen en de financiële afwikkeling. Uiteraard krijg je hier uitleg over. Hoe meer mensen mee doen, hoe minder vaak je aan de beurt bent.

Leveranciers

Op de website staat een overzicht van de lokale boeren en de producten die ze leveren met de bijbehorende prijzen. Iedere aanbieder vertelt daarbij iets over zijn of haar bedrijf. Zo weet je waar je product vandaan komt.

Helaas zijn er geen tuinders in de directe omgeving van Nijverdal gevestigd waardoor er geen groenteleverancier terug te vinden is binnen de Voedsel coöperatie Nijverdal. Dit hebben we op kunnen lossen door naast de coöperatie samen te werken met een biologische groente- en fruitleverancier in Wehl, www.kleinbroekhuizen.nl en hun regionale distributeur www.distreko.nl . In de toekomst hopen wij dat boeren in onze omgeving dit initiatief overnemen en wij deze ook op kunnen nemen in onze coöperatie

Leden van de voedsel coöperatie Nijverdal kunnen persoonlijk een bestelling plaatsen bij Klein Broekhuizen, Distreko levert deze bestellingen op dinsdagochtend af bij het Achteresvarken (leverancier van de coöperatie) in Enter. Bij toe beurt halen de leden de pakketten op in Enter en brengen deze naar het centrale afhaalpunt in Nijverdal. Aangezien de bestellingen bij Broekhuizen dan al betaald zijn en op naam verpakt is er geen verdere actie nodig behalve dat iedereen die zelfde dag zijn bestelling ophaalt op het centrale punt.

Aanmelden

Wanneer je ook mee wilt doen kun je contact opnemen met 1 van de beheerders van voedselcoöperatie Nijverdal, je krijgt dan een login account voor de webshop en je wordt toegevoegd aan de Telegram groep Voedselvoorziening boeren.