link naar de bestelpagina

voedselcoop.eu home

Voedsel Noabers Holten - (H)eerlijk eten zonder omwegen

In het najaar van 2021 vonden vier Holtenaren elkaar in hun behoefte aan pure, gezonde en lokale voedselproducten. Zij hadden al het een en ander gehoord en gelezen over de Voedselcoöperatie Autark in Broekland en waren enthousiast over dit concept. Zo begon het zoeken naar mogelijke leveranciers (makers), een ophaalplek en belangstellenden/leden (opmakers) in en rondom Holten. Nadat uit een enquête bleek dat er in Dijkerhoek ook belangstellenden waren voor lokale producten, is de groep uitgebreid en werd een ophaalplek gevonden bij de melktap van Melk van Moatman in Dijkerhoek. In het voorjaar van 2022 is Voedsel Noabers Holten van start gegaan.

Ons principe

Het principe van Voedsel Noabers Holten is: (h)eerlijk eten zonder omwegen. Daarmee bedoelen we dat we gezonde, pure en lekkere producten willen kopen, rechtstreeks van makers uit de buurt, voor een eerlijke prijs. Dagelijks voedsel als melk, zuivel en kaas, brood en meel, vlees, aardappels en eieren zo duurzaam mogelijk op ons bord. Zonder veel transportkilometers en tussenhandel, zonder onnodige verpakkingen, bewerkingen of toevoegingen en zonder reclame. Daarbij vinden we gezondheid voor mens en dier, een vruchtbare bodem, schone lucht en aandacht voor biodiversiteit belangrijk. Een biologisch keurmerk is voor ons niet persé nodig, zolang het product maar op een verantwoorde manier gemaakt wordt.

Door de wekelijkse ophaalronde komen makers en opmakers met elkaar in contact. Zo krijgen makers de mogelijkheid om te laten zien wat ze doen en wat hun mogelijkheden, beperkingen en afwegingen zijn. Opmakers krijgen een gezicht bij de maker van hun voedsel en kunnen aangeven wat zij belangrijk vinden, daardoor krijgt eten meerwaarde en smaakt het beter! Daarbij kunnen we van elkaar leren en (duurzame) ideeën, lekkere (streek-)gerechten en recepten delen.

Producten bestellen

Voedsel Noabers Holten bestaat uit leden (de opmakers) en leveranciers (de makers). De makers zorgen ervoor dat het actuele aanbod van producten wekelijks voor dinsdagmorgen 8:00 op de website te vinden is. Opmakers kunnen vanaf dat moment nieuwe bestellingen invoeren, via de bestelpagina op de website, tot uiterlijk donderdagavond 20:00 uur. Daarna zijn wijzigingen niet meer mogelijk. Er is geen vast pakket, je kunt zelf bestellen wat je wilt en er is geen bestelverplichting.

Langs de makers

Op zaterdag worden de bestellingen bij de makers opgehaald en gesorteerd door de ophaler(s). Dit zijn opmakers die, afhankelijk van het aantal deelnemers, een aantal keren per jaar aan de beurt zijn om bestellingen op te halen. De "ophaler" zorgt ervoor dat vanaf 13:30 voor iedere opmaker een kratje met zijn/haar bestelling klaar staat. Wanneer het productaanbod uitgebreider is - bijvoorbeeld in de zomer - kan het handig zijn om met twee personen bestellingen op te halen en te sorteren.

Aanmelden

Wanneer je belangstelling hebt om je als opmaker en/of als maker aan te sluiten bij Voedsel Noabers Holten, stuur dan een mailtje naar voedselnoabersholten@gmail.com. Je krijgt dan een brief met wat meer informatie, waarna je kunt besluiten om mee te doen. Deelnemen is gratis. We vragen alleen een éénmalige bijdrage van € 10 voor toegang tot de bestelpagina, voor aanschaf van het kratje en koffie/thee op de ophaalplek.

link naar de bestelpagina

voedselcoop.eu home