link naar de bestelpagina

voedselcoop.eu home

Over onze voedselcoöperatie Heeten

Heerlijk eten uut Heeten. In 2018 zijn we met een groepje enthousiastelingen van start gegaan met onze voedselcoöperatie in Heeten. Dit houdt in dat we ons voedsel zoveel mogelijk uit de buurt halen, direct van de boer. Op een vaste dag in de week maakt 1 persoon een rondje langs de boeren (makers) en vervolgens verdelen we het op een verzamelplek onder de opmakers. We willen graag eerlijke, verse producten en voor een prijs die zowel voor de boer als voor de consument leuk is. Een biologische keurmerk of mooi logo op 't voedsel is voor ons niet nodig zolang het maar op een verantwoorde manier gemaakt is. Daarbij moet je denken aan diervriendelijk, duurzaam en van goede kwaliteit i.v.m. onze eigen gezondheid. We proberen d.m.v. de voedselcoöperatie de boer en de consument bij elkaar te brengen, de producent een gezicht te geven. Daarom halen we de producten zoveel mogelijk direct bij de boer, geen tussenpersonen. Hiermee worden we bewuster van wat we eten en inspireren we elkaar met allerlei ideeën, bijvoorbeeld over duurzame landbouw, samen traditionele streekgerechten bereiden, etc. Los van dit ophaalsysteem zijn er ook andere initiatieven, op het moment hebben we een groentetuin waar je evt. ook aan mee kunt doen.

Praktische overwegingen

Inmiddels zijn er wat leden bijgekomen maar het ophalen is nog goed te doen - ook als je een kleine autootje hebt. Als de coöperatie groter wordt zou de voedselcoop opgesplitst kunnen worden. Beide groepen kunnen dan gewoon op deze site bestellen. Voordeel is dan wel dat we ook 2 ophaaldagen/uitdeelmomenten hebben, dan valt er wat te kiezen voor de moderne mensch die altijd druk is :).

Aanmelden

Wanneer je ook mee wilt doen kun je je aanmelden door een mailtje te sturen via Maureen Fakkert of d.m.v. een telefoontje of appje naar 06-36563723. Je krijgt dan een login account voor de webshop (zie onder) en je wordt toegevoegd aan onze WhatsApp groep. Ook is het handig om dan deze info voor nieuwkomers even door te lezen.

De logistiek

Tussen dinsdag ochtend en zaterdag ochtend kun je als deelnemer je bestelling plaatsen op de bestelpagina. I.v.m. de bereidingstijd die nodig is voor de zuivel, kun je zuivel van Kloas in `t Hof tot uiterlijk donderdag 12.00 uur bestellen. Op zaterdag worden de bestellingen gehaald en uitgesorteerd, dan zijn wijzigingen niet meer mogelijk. Om 12:00 staat de bestelling klaar in de verzamelruimte op de boerderij van Peter Schoorlemmer en Maureen Fakkert, Weeleweg 13 in Heeten

Zelf een voedselcoöperatie opstarten

In allerlei dorpen / steden worden op dit moment voedselcoöperaties opgestart of draaien al volop. Daar zou je je bij kunnen aansluiten of je kunt natuurlijk je eigen clubje beginnen en dat kan op verschillende manieren. In Overijssel organiseert de Ulebelt voorlichtingsavonden over hoe je zoiets opzet. Zij hebben ook een overzicht van de voedselcoöperaties in de omgeving. De Ulebelt heeft ook in Broekland en bij ons in Heeten een voorlichtingsavond gegeven, daarna zijn we gewoon begonnen met onze groep en wees alles zichzelf wel. We zijn geen officiele rechtspersoon (stichting /...) en hebben nagenoeg geen opstartkosten gehad, alleen wat kratjes gekocht. Voor het bestelsysteem hebben we ervoor gekozen om bij Broekland aan te haken. Dan kun je het precies zo doen als je zelf wilt. Dat is inmiddels uitgegroeid tot deze site waarop meerdere voedselcoops gratis meedoen. Om te zien hoe onze voedselcoop draait in de praktijk kun je ook gewoon bij ons kijken. Elke zaterdag ochtend worden de bestellingen gehaald bij de makers en 'smiddags komen de opmakers de bestelling ophalen bij het verzamelpunt. Neem gerust kontakt op als je dat een keer wilt meemaken. Reakties Ideeën reakties etc. zijn welkom!