link naar de bestelpagina

voedselcoop.eu home

Puur van de Buur Barchem

In mei 2021 zijn we gestart met Puur van de Buur Barchem, naar model van de voedsel coöperatie Autark in Broekland. We wilden namelijk gezonde en pure producten uit de buurt, waarbij we oog houden voor een natuurlijkvriendelijke omgeving en daarvoor bereid zijn om een eerlijke prijs te betalen. Het Doel van Puur van de Buur Barchem is zoveel mogelijk voedsel uit de eigen buurt halen, rechtstreeks van de boer dus zonder tussenhandel, geproduceerd op natuurvriendelijke wijze passend bij het klimaat, de grond en het seizoen en vanzelfsprekend met zo min mogelijk/(duurzame) verpakking en transport. Een biologisch keurmerk is daarbij voor ons niet per sé noodzakelijk zolang het maar op een verantwoorde manier gemaakt wordt. Denk daarbij ook aan duurzaam en van goede kwaliteit, zonder bestrijdingsmiddelen en diervriendelijk. Daarmee steunen we milieuvriendelijke lokale voedselproducenten en stimuleren we de biodiversiteit.

Hoe werkt het in de praktijk?

Puur van de Buur Barchem bestaat uit leden (de opmakers) en leveranciers (de makers). De makers zorgen dat de bestelling wekelijks tijdig op de website te vinden is. Bij ons kun je onder meer groente, fruit, granen, brood, aardappels, zuivel, vlees, en eieren bestellen. De opmakers zijn degenen die wekelijks kunnen bestellen via de webshop. Dit kan tot vrijdag 12.00 uur. Er is geen vast pakket, je kunt zelf bestellen wat je wilt. Er is ook geen bestelverplichting. Op zaterdag kun je vanaf 14.00 tot 15.00 uur je bestelling ophalen. Ongeveer twee/drie keer per jaar ben je aan de beurt om 'ophaler' te zijn. Op zaterdagochtend ga je langs de makers om de bestellingen op te halen en vervolgens sorteer je dit uit op de uitdeelplek (bij Rene Lubberdink, Hazelberg 12) zodat er voor elke deelnemer een kratje met de bestelling klaar staat. Je betaalt de gekochte producten via een "tikkie".

Is deelname aan de coöperatie gratis?

Ja! Wel vragen we alle van alle deelnemers om één keer in de zoveel tijd het voedsel op zaterdagmorgen op te halen van de makers en naar de verzamelplek te brengen. Daar verdeel je dan de bestellingen over de deelnemers en regel je de financién. Dit neemt in totaal zo'n 2 uur in beslag. Daarbij kun je de eerste keer altijd hulp krijgen van een van de leden. Op deze manier kunnen we gezamenlijk goedkoop werken en doet iedereen wat, want we zijn een cöoperatie.

Bestellijst en prijzenlijst

Op de website krijg je een overzicht van de lokale boeren en de producten die ze leveren met de bijbehorende prijslijst. Iedere aanbieder vertelt daarbij iets over zijn of haar bedrijf zodat je weet waar de producten vandaan komen en hoe ze bereid worden.

Aanmelden

Wanneer je ook mee wilt doen kun je je aanmelden via Rob Nijkamp. Je krijgt dan een login account voor de webshop (zie onder), je wordt toegevoegd aan onze WhatsApp groep en je wordt opgenomen op de ophaallijst.

link naar de bestelpagina

voedselcoop.eu home