link naar de bestelpagina

voedselcoop.eu home

Over onze voedselcoöperatie "Autark" in Broekland

Begin 2017 zijn we met zo'n 10 Broeklanders van start gegaan met onze voedselcoöperatie 'de Autark'. Dit houdt in dat we ons voedsel zoveel mogelijk uit de buurt willen halen, direkt van de boer. Op een vaste dag in de week maakt 1 persoon een rondje langs de boeren (makers) en terug in 't dorp verdelen we het dan onder de opmakers. Eventueel kunnen de makers zelf ook naar de bijeenkomst komen. We willen graag eerlijke produkten en zijn bereid daar een eerlijke prijs voor te betalen. Een biologische keurmerk of mooi logo op 't voedsel is voor ons niet nodig zolang het maar op een verantwoorde manier gemaakt is. Daarbij moet je denken aan diervriendelijkheid, duurzaamheid en kwaliteit i.v.m. onze eigen gezondheid.
We proberen dmv de voedselcoöperatie de boer en de consument bij elkaar te brengen, de producent een gezicht te geven. Daarom halen we de produkten zoveel mogelijk direkt bij de boer, geen tussenpersonen.
Hiermee worden we bewuster van wat we eten en inspireren we elkaar met allerlei ideeën, bijvoorbeeld over duurzame landbouw, samen traditionele streekgerechten bereiden, bierbrouwen etc.
Los van dit ophaalsysteem zijn er ook andere initiatieven, op het moment hebben we een wintergroente-tuin/kas waar je evt. ook aan mee kunt doen. Verder is is er een subgroepje dat bier brouwt.

Praktische overwegingen

Inmiddels zijn er wat leden bijgekomen maar het ophalen is nog goed te doen - ook als je een kleine autotje hebt. Vooral in de zomer wanneer het produktaanbod uitgebreid is kan het wel handig zijn om met 2 personen de bestellingen te halen en uit te sorteren.
Als de coöperatie groter wordt zou de voedselcoop Broekland evt. opgesplitst kunnen worden. Beide groepen kunnen dan gewoon op deze site bestellen. Voordeel is dan wel dat we ook 2 ophaaldagen/uitdeelmomenten hebben, dan valt er wat te kiezen voor de moderne mensch die altijd druk is :).

Aanmelden

Wanneer je ook mee wilt doen kun je je aanmelden bij 1 v.d. leden.
Je kunt ook een mailtje sturen naar hosenlanderhotmail com of bellen: 06 47386473 (Jeroen)
Je krijgt dan een login account voor de webshop (zie onder) en je wordt toegevoegd aan onze WhatsApp groep.
Ook is het handig om dan deze info voor nieuwkomers even door te lezen.

De logistiek

Tussen dinsdag ochtend en zaterdag ochtend kun je als deelnemer je bestelling plaatsen op de bestelpagina.
Op zaterdag worden de bestellingen gehaald en uitgesorteerd, dan zijn wijzigingen niet meer mogelijk. Om 14:00 staat de bestelling klaar in de verzamelruimte bij de HeinenDiny Music Hall (Broekrock hal) aan de Reuveldsweg nr 6.

Zelf een voedselcoöperatie opstarten

In allerlei dorpen / steden worden op dit moment voedselcoöperaties opgestart of draaien al volop. Daar zou je je bij kunnen aansluiten of je kunt natuurlijk je eigen clubje beginnen en dat kan op verschillende manieren.
In Overijssel organiseert de Ulebelt voorlichtingsavonden over hoe je zoiets opzet. Zij hebben ook een overzicht van de voedselcoöperaties in de omgeving.
De Ulebelt heeft ook bij ons in Broekland een voorlichtingsavond gegeven, daarna zijn we gewoon begonnen met onze groep en wees alles zichzelf wel. We zijn geen officiele rechtspersoon (stichting /...) en hebben nagenoeg geen opstartkosten gehad, alleen wat kratjes gekocht.
Voor het bestelsysteem zijn kant en klare website oplossingen (al dan niet gratis) maar we hebben ervoor gekozen om een eigen site te bouwen. Dan kun je het precies zo doen als je zelf wilt. Dat is inmiddels uitgegroeid tot deze site waarop meerdere voedselcoops gratis meedoen.
Om te zien hoe onze voedselcoop draait in de praktijk kun je ook gewoon bij ons kijken. Elke zaterdag ochtend worden de bestellingen gehaald bij de makers en 'smiddags komen de opmakers de bestelling ophalen bij het verzamelpunt. Neem gerust kontakt op als je dat een keer wilt meemaken.

Reakties

Ideeën reakties etc. zijn welkom!

link naar de bestelpagina

voedselcoop.eu home